20141014

Bezoek van de toendra

Hier komen wij vandaan!

De afgelopen week had ik twee jonge vrouwen, Marina en Anna, op bezoek. Ze horen bij het Chanti-volk dat in het uiterste noorden van Siberiƫ woont. De chanti leven voor een belangrijk deel als nomaden en trekken over de toendra met hun rendieren. Hun cultuur is verwant aan de samische cultuur die wij zelf goed kennen. Deze dames wonen in een klein dorp dat ver van de dichtsbijzijnde stad ligt. Met name in het warme seizoen is het vaak moeilijk om naar de stad te komen, helicoptertransport is dan de enige mogelijkheid.

Marina heeft in St Petersburg gestudeerd en is daar tot geloof gekomen. Nu is ze terug in haar dorp en ze hebben een gemeente van 5 personen. Er zijn nog een paar gemeenten, maar in totaal is het aantal christenen hooguit enkele tientallen.

Marina en Anna met Gerdien in de kerk in Bromma
De beiden studeren in de bijbelschool voor oorsprongsvolken waar ik eerder over schreef. De groep is nu bijeen in Estland, en vandaar dat ze gemakkelijk konden komen. Het was boeiend om over hun omstandigheden te horen en we hopen binnenkort een contact met een aantal Samen te organiseren, als ik met een paar Samische christenen deze Bijbelschool weer bezoek in Estland.

Geen opmerkingen: