20130820

Samische kerkendagen in Noorwegen


Kort geleden (4-11 aug) was ik bij de internationale Samische kerkendagen in Mo i Rana in Noorwegen. Ongeveer 400 deelnemers uit Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland waren erbij, het grootste deel van hen Samen. Het was een belevenis om zo kerkdiensten te vieren met elkaar waar de Samische cultuur toonaangevend was. Als kerk werd een grote samische lavvu (det typische samische tent) gebruikt.

Behalve kerkdiensten waren eer ook een aantal seminars, onder andere over samische liturgi , over verzoeningsprocessen (tussen de Samen en de meerderheidsbevolking), over klimaat en oorsprongsvolken in het arctische gebied enzovoort. Aan de laatste werkte onder meer Sofie Petersen, Inuit en bischop van de Lutherse kerk op Groenland, en Ole Henrik Magga, samisch professor en eerste voorzitter van het Permanente Forum voor Oorsprongsvolken van de Verenigde Naties, mee. Dat sloot aan bij het thema van de dagen: "Aejlies eatname, Aejlies Baakoe" (zuidsamisch voor Heilige grond, Heilig Woord). Det text uit Exodus 3:5 waar God tegen Mozes zegt: "Kom niet dichterbij en trek je sandalen uit, want de grond waarop je staat is heilig" De heiligheid van de Schepping is voor de Samen erg belangrijk, net als voor andere natuurvolkeren, en is een belangrijk aspect van de toenemende aantasting van de traditionele arctische leefgebieden. Zowel de Samen als de Inuit en Indianen in Alaska en Noord-Canada merken de gevolgen van klimaatsveranderingen en toenemnede exploitering.

Een belangrijk aspect van deze dagen waren alle contacten die ik kon hebben met een groot aantal mensen uit heel Sápmi (de naam voor het traditionele Samische gebied in de vier landen).

De dagen werden deze keer door de Noorse kerk georganiseerd. De volgende keer, over vier jaar, worden deze internationale Samische dagen in Zweden gehouden.

Geen opmerkingen: