20140204

Waarom geven we?

De afgelopen week maakte ik twee dagen mee van de Zweedse Raad voor de Zending. Daar waren zo'n 35 organisaties en kerken vertegenwoordigd. De eerste dag ging het over fund-raising. Er was een spreker die nadacht over waarom we eigenlijk geven aan verschillende doelen. Hij begon bij een beeld van alledag: de vele bedelaars die er tegenwoordig ook in de Zweedse steden zijn. Geven we? En waarom? Of waarom niet? Wat zijn de diepste drijfveren? Daarna ging het over meer strategische en technische zaken rondom fondswerving. Het was leerzaam voor degenen die met fondswerving bezig zijn.

Zending in deze tijd: ook van Afrika naar Stockholm.
Het silhouet van het stadhuis op de achtergrond.
De tweede dag focusseerde meer op zending, vooral vanuit det nieuwe zendingsdokument dat de Wereldraad van Kerken samen met World Evangelical Alliance heeft geproduceerd onder de titel Together towards life. Het is een document waarin het werk van de Heilige Geest een grote plaats heeft. Samen dachten we zo na over wat zending in deze tijd betekent. De tijd dat zending van het westen naar de rest van de wereld gaat is allang voorbij. Zending is een gezamenlijke taak van de kerk in de hele wereld, en geschiedt in verschillende richtingen. Dat zien we ook in Europa. Zweden zendt zendelingen uit, maar is zelf ook ontvanger. Wat beteknt dat voor ons als kerk, en voor ons als zendingsorganisatie. Wat zou dat moeten betekenen voor zendingsopleidingen.

Een practische opdracht was om in groepjes een oude "zendingscollecte-affiche" te bewerken tot iets nieuws. Wij kozen ervoor om een traditionele van ons naar Afrika affische min of meer om te draaien. Zending is van overal naar overal. Europa en Zweden zijn zendingsveld.

In  de Uniting Church in Sweden zijn we in hoge graad met dergelijke thema's bezig. Op het moment wordt er hard gewerkt aan een lange-termijn plan voor zending voor onze kerk, en als basis daarvoor aan een visie over wat zending eigenlijk is. Spannende gesprekken die moeten leiden tot een kerk die beter is toegerust om deel van de zendingsopdracht te zijn!

Geen opmerkingen: