20140224

Litouwen in het voetlicht

Tijdens een bezoek aan Litouwen met de gereformeerde
pastors Mikalauskas en Swambariene en Arne Sjöberg
uit Växjö in Zweden
De afgelopen zondag was ik in Jönköping, waar we een dag om Litouwen hadden georganiseerd. Ca 25 personen uit het hele land kwamen om zich te informeren over de samenwerkingsprojecten. Onze kerk werkt samen met drie verschillende denominaties en heeft ook een zendeling die haar halve tijd in Litouwen en de andere helft in het zuiden van Zweden werkt. Ze is pastor in een methodistengemeente i Litouwen en leidt ook het werk van de sociale hulporganisatie Pagalbos Centras. Pagalbos helpt arme gezinnen. Er is opvang voor kinderen, mogelijkheden voor gesprekken, opvang voor vrouwen in probleemsituaties, steun via maatschappelijk werkers enzovoort. Dit project wordt door de kerk samen met de overheid gefinancierd. 

Daarnaast ondersteunt de kerk een Litouws echtpaar in de kleine Baptistenunie die via project Portico contacten met mensen buiten de kerk scheppen, met behulp van zowel gesprek als kunstvormen in een spannende combinatie. Tenslotte is er een samenwerking met de evangelisch-gereformeerde kerk met name rondom hun kindertehuis (voor kinderen die door de overheid vanwege allerlei problemen daar geplaatst worden) en een voetbal-evangelisatieproject. Daar werkt onder meer een zweedse vrijwilligster gedurende het voorjaar.

Het doet goed om te zien hoeveel mensen actief willen zijn om de kerken in Litouwen te helpen in hun roeping, ook in het diaconale aspect daarvan. Litouwen is een land waar veel armoede voorkomt en de protestantse kerken zijn zonder uitzondering erg klein en hebben maar heel beperkte middelen. 

Geen opmerkingen: