20140624

Spanje

Op het moment bevind ik mij in Spanje in de stad Cullera, vlakbij Valencia. Over een paar uur begint de jaarlijkse Asamblea van de Vrije Evangelische kerk van Spanje, FIEIDE. Er zijn een aantal van ECM's zendelingen in Spanje die ook met deze denominatie werken. ECM heeft een overeenkomst met FIEIDE over samenwerking.

De evangelische kerk in Valencia, waar de afscheidsdienst was.
Ook onze kerk in Zweden heeft zo'n overeenkomst. Onder meer had de Zweedse kerk een zendeling uit Ecuador in Spanje, samen met de kerk in Ecuador. An´bal Nicolaldes en zijn gezin werkten vooral onder migranten uit Zuid-Amerika, en daarnaast heeft Aníbal samen met anderen gewerkt met het stichten van een gemeente in Cullera, vanuit de gemeente in Valencia. Die gemeente heeft inmiddels een zekere zelfstandigheid, hoewel ze nog te klein is om echt op eigen benen te kunnen staan.

De afgelopen zondag nam ik deel aan de afscheidsdienst voor het gezin: na zes jaar gaan ze nu terug naar Ecuador, waar Aníbal pastor zal worden in een gemeente. Er waren veel woorden van dankbaarheid en vele zegenwensen! Er komt ook nog een afscheid tijdens de jaarvergadering.

Spanje is nog steeds een land waar de kerk grote noden heeft, en een van mijn taken hier is dan ook om met de kerk te praten over onze toekomstige samenwerking vanuit Zweden. Europese landen worden ook in Zweden nog niet gemakkelijk als zendingsland gezien en dat is een stukje bewustwording waar we aan moeten werken. Want dat onze steun vanuit Zweden èn Nederland hier in Spanje van belang is is zeker. Een groep mensen die we zouden willen mobiliseren is de grote groep Zweden die meerdere maanden per jaar in Spanje doorbrengt. Daaronder zijn natuurlijk christenen, die we zouden willen stimuleren om in hun "tweede woonplaats" actief te worden bij de plaatselijke evangelische gemeente!

Geen opmerkingen: