20140910

Herfststart

De druivenoogst van dit jaar lijkt goed te worden
Het is al even geleden dat we hier iets schreven. Maar alles is na de vakantie weer op gang gekomen. We genieten nog van een mooie nazomer, oogsten onze eigen appels en tomaten en binnenkort zelfs druiven (ja dat kan in Zweden!).

Begin september was de hele landelijke staf van de Uniting Church in Sweden een paar dagen samen in Hjortsberga in Småland, een klein centrum van een van de plaatselijke kerken waar ze kampen en dergelijke houden. Een prachtig plekje, waar we plannen voor het komend jaar doorspraken en natuurlijk een stukje team-building zoals dat tegenwoordig heet.

In de vakantieperiode hebben de ontwikkelingen in de wereld ons natuurlijk beziggehouden. Ontwikkelingen in Rusland en de Oekraine natuurlijk, we weten niet wat dit op termijn voor het werk van de kerken gaat betekenen. Wel weten we dat er in de oostelijke Oekraine een moeilijke situatie voor protestantse en katholieke christenen ontstaat. Voorgangers zijn mishandeld en soms ook gedood, en in Donetsk is een protestantse kerk in beslag genomen door de plaatselijke leiders.

Ondanks dit alles heeft onze kerk ook dit jaar weer een viertal evangeliserende voetbalkampen kunnen organiseren i samenwerking met plaatselijke kerken, op vier verschillende plaatsen in dit grote land. Op deze manier worden veel kinderen bereikt. Ook in Witrusland en in Litauen zijn we als kerk bij kinderkampen betrokken geweest.

Op het gebied van samisch werk zitten er verschillende dingen in de pipeline. Volgende maand al zal ik met een paar samische vertegenwoordigers christenen van Russische oorsprongsvolken ontmoeten tijdens een consultatie en we hopen dat dat tot een verdere samenwerking kan leiden. Voorbereidingen zijn in volle gang.

Geen opmerkingen: